Urodzinowy Tort drip cake

Moje drogie, ostatnio przepisy kuchenne nie były mocną stroną mojego bloga. Ale idą zmiany i postaramy się to zmienić. Nie bez kozery piszę „my” bo od teraz gadka szmatka będzie dwu osobowym teamem. Do współpracy zaprosiłam wspaniałą kobietę, która kocha życie a do tego  wspaniale piecze i gotuje i z przyjemnością podzieli się z Wami swoimi kulinarnymi hitami!

Wszystkie przepisy Magdy będą na blogu w zakładce kuchnia. (Najlepsze jest to ze ja mogę tego smakować!) HURRA

A zatem zaczynamy!  Wyjątkowe urodziny wymagają wyjątkowego tortu, a że solenizantem był mężczyzna nie obyło się bez whisky, masy kajmakowej oraz masła orzechowego. Efekt widzicie na zdjęciu, a jak myślicie czy smak przypadł do gustu? Moim zdaniem TAK,  strzał w dziesiątkę!  Obłędny rozkochał w sobie wszystkich 🙂

Zapraszam po przepis i pierwszy kontakt z Magdą!

 

SKŁADNIKI:

 Biszkopt:

– 6 dużych  jajek

– 1,5  szklanki cukru pudru

– 1,5  szklanki mąki pszennej

– 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

– puszka masy kajmakowej (400 g.)

– około 100 g posiekanych orzechów ziemnych

 

Krem:

– 300 ml śmietany 30%

– 500 g serka mascarpone

– 300 g masła orzechowego

– 2-3 łyżki cukru pudru

 

Polewa:

– 50 g gorzkiej czekolady

– 50g mlecznej czekolady

– 100 ml śmietany 30%

 

Dekoracja:

– posiekane orzechy ziemne

– użyłam Ferrero rocher,krówek  i innych mini ciasteczek i czekoladek

– mini buteleczka Whisky

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt: 

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić dodać szczyptę soli .
  2. Wsypać przesiany cukier puder, ubijać dalej po czym dodać żółtka.
  3. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia , delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Przygotowaną masę przelać do tortownicy (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 23cm)  przez 40-45 minut. Wystudzić.

Krem:

  1. Wszystkie składniki do kremu umieszczamy  w misce miksera, ubijamy  do powstania gęstego kremu.

Przełożenie:

  1. Wystudzony biszkopt  przekroić na 4 równe części, blat  wysmarować masą kajmakowa i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi. Na tak przygotowany blat wykładamy część kremu. Postępujemy tak z pozostałymi blatami. Zostawiamy część kremu aby posmarować wierzch oraz boki tortu.

Wstawiamy do lodówki.

Polewa:

  1. Śmietankę podgrzewamy  w małym garnuszku, dosypujemy  połamaną czekoladę, odstawiamy z palnika po  2 minutach i dokładnie mieszamy.
  2. Górę tortu dekorujemy czekoladą tworząc efekty „drip cake” – Wylewamy czekoladę na środek tortu i delikatnie wyrównujemy tak aby część czekolady wpłynęła po bokach tortu.

 

Uwaga – aby uzyskać zamierzony efekt tort misi być bardzo schłodzony a czekolada lekko ciepła. Nie może być gorąca bo rozpuści krem na torcie, nie może być za zimna bo szybko za stygnie i nie spłynie po bokach tortu.

Wstawiamy do lodówki

Dekoracja:

  1. Dolną cześć  tortu dekorujemy  posiekanymi orzechami ziemnymi. Wierzch wg upodobań, układamy np. czekoladki, pralinki, krówki oraz mini buteleczki Whisky.

Gotowe! Smacznego wszystkim którzy go zrobi,  życzę – Magda

 

Prawda że wygląda wspaniale? Efekt jest turbo fantastyczny – Magda to mistrzyni, kolejne przepisy będzie polecała już sama!

Zaglądajcie do Nas. Wspierajcie Nas i pieczcie razem z Magdą 😉

pozdrawiam  Gosia

 

 

 

 

 

Komentarze dla wpisu: “Urodzinowy Tort drip cake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *