Panna Cotta na mleczku kokosowym

Kochane,  wrzucam przepis na smakołyk który pojawił się w menu deserowym zaraz po pysznym torcie. Deserki panna cotta na mleczku kokosowym. Są lekkie i królują tu sezonowe owoce,  co Wam będę pisać –  idealne w taki upał.

Panna cotta:

– puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 300 ml śmietany 30%
– 200 ml mleka 3,2%
– 2 tabliczki białej czekolady
– 5 łyżeczek żelatyny
– 1/3 szklanki gorącej wody

Mus owocowy:
– 300 g truskawki (ale można użyć innych ulubionych owoców)
– 3-4 łyżki cukru
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki zimnej wody
– 1 łyżeczka żelatyny
– 3 łyżkach gorącej wody

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Panna cotta:
1. W garnku gotujemy mleko kokosowe, mleko krowie oraz śmietanę.
2. Białą czekoladę, połamać na małe kawałki i dodać do mleka, mieszać do całkowitego rozpuszczenia po czym zdjąć z palnika.
3. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy do mleka i mieszamy.
4. Przygotowaną masę przelewamy do pucharków (my korzystałyśmy z pojemności 160ml) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż panna cotta stężeje.

Mus owocowy:
1. Truskawki mieszamy z cukrem i gotujemy.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do owocowego musu, wymieszamy.
4. Mus przekładamy do pucharków z wystudzoną panna cottą.

Dekoracja:
1. udekorować świeżymi owocami i listkami mięty, przechowywać w lodówce.

Pozdrawiam i życzę smacznego Magda

 

 

 

Komentarze dla wpisu: “Panna Cotta na mleczku kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *