Karnawałowe pączki

Witajcie kochane. Karnawałowe szaleństwo w pełni. Nie odmawiamy sobie również szaleństw w kuchni. Jeśli mamy czas oczywiście! Dziś serwujemy pyszne karnawałowe pączki 🙂

 

Składniki na około 40 sztuk:

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży Babuni
  • 100 – 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5 – 6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 40 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

 

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć) kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Przygotowanie:

 

-Przygotowujemy rozczyn z Droższy

-Mąkę pszenną przesiewamy, łączymy z drożdżami

-Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

-Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Formujemy ręcznie – odrywając kawałki ciasta, odważamy około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczamy, na sam środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie sklejamy by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, formujemy kulki, następnie odkładamy je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką. Pączki przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

-Smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Po wyjęciu, osączamy na papierowym ręczniczku, posypujemy cukrem pudrem lub udekorujemy lukrem oraz skórką pomarańczową.

 

Samcznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *