Danie z kaszą jaglaną

Moje drogie, dziś polecam pyszne wegetariańskie danie. Kasza jaglana to ostatnio hit. Jaglanki skradły nie jedno serce, jadamy je na śniadania lub przekąskę.  Na słodko lub wytrawnie. Oferta jest przeogromna.

Moja propozycja jest wytrawna i polecam ją bardzo – smak obłędny!

 

Składniki

 

2 szklanki kaszy jaglanej

1 opakowanie serka typu bałkańskiego

2 szt. cukinii

3 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka majonezu

3 ząbki czosnku

1/4 szklanki pestek słonecznika

zioła prowansalskie, przyprawa śródziemnomorska

Sposób przyrządzenia

 

Krok 1

 

Cukinie myjemy i kroimy na pół plastry

 

Krok 2

 

Pokrojoną odkładamy na talerz i doprawiamy ziołami oraz przyprawą śródziemnomorską

 

Krok 3

 

Następnie przygotowujemy i gotujemy kaszę jaglaną według wskazówek z opakowania

 

Krok 4

 

Kolejno, rozgrzewamy patelnie i smażymy na niej doprawioną cukinie (ja dodałam dodatkowo przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku)

 

Krok 5

 

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos:

 

3 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) mieszamy

 

Krok 6

 

Na drugiej patelni prażymy słonecznik

 

Krok 7

 

Serek kroimy w kosteczkę – wodę odsączamy

 

Krok 8

 

Na koniec. Ugotowaną kaszę wkładamy do dużego naczynia, dodajemy usmażoną cukinie , przygotowany sos , pokrojony serek w kostkę delikatnie wszystko mieszamy – na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem

 

Smacznego!

Komentarze dla wpisu: “Danie z kaszą jaglaną

  1. ooo mniam mniam 🙂 zawsze robiłam na słodko, ale chętnie wypróbuję bo wygląda pysznie, i jakie zdrowe !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *